TV2Side2

Ikke plag denne damen

mette-marit
Mette-Marit liker ikke å svare på spørsmål. (Foto: Paul Weaver/TV 2 Interaktiv)

Jeg mistenker norske politikere, næringslivstopper og maktpersoner for å misunne det norske kongehuset.

For hvor ellers kan du jobbe i verdens mest profilerte yrke, attpåtil betalt av folket over skatteseddelen, og nekte offentligheten innsyn i hva du driver med?

Forrige uke beskrev avisa VG hvordan kronprinsparet gjennom Dagbladet-redaktør Hege Duckert har rekruttert profilerte kjendiser og mektige journalister til å bli del av deres innerste vennekrets.

Rundt middagsbordet på Skaugum skal fintfolk som Anders Giæver, Hege Duckert og Fredrik Skavlan - for å nevne noen - ha samlet seg til hyggelig lag. Hva de har snakket om, får bli opp til hver enkelts fantasi å avgjøre.

fredrikJeg, for min egen del, tviler imidlertid sterkt på at Mette-Marit samler kjendiskommentatorer og programledere rundt middagsbordet for å snakke om snøen som falt i fjor. Det minner om samrøre - og et kongehus som mest av alt ønsker å ha makteliten i sin midte.

(Fredrik Skavlan er innlemmet i det gode selskap. Foto: Scanpix)

Kongehuset har i dag ingen utøvende makt, i hvert fall ikke konstitusjonelt. Men hvilken makt de har gjennom sin vennekrets, er det ingen som vet. Derfor er det en god og viktig avsløring avisa VG har gjort, ved å gi oss et innblikk i en ellers lukket forsamling av eliteskribenter og steinrike snorklippere.

Jeg har som journalist i flere riksdekkende medier fulgt kongehuset, og da særlig de unge kongelige, tett i drøye sju år. Det forbløffet meg i begynnelsen hvor selektive kongehusets medlemmer er med hvilke journalister de snakker med - og hvilke spørsmål de velger å svare på. Arrogansen er til å ta og føle på.

I dag er forbauselsen forlengst erstattet av forskrekkelse.

For mens enhver annen maktperson er prisgitt journalistenes og medienes nåde når de måtte befinne seg midt i stormens øye, er det fullstendig andre regler som gjelder for en kongelig.

For kongehusets representanter foretrekker å snakke med mikrofonstativer. Altså pent antrukne journalister som smiler, holder frem en mikrofon, og helst ikke stiller spørsmål utover "Har kronprinsessen hatt en fin dag?"

Takket være sin møysommelig bygde maktallianse med medienes selvutnevnte spydspisser, slipper kongehuset - og særlig kronprinsparet - å svare på kritiske spørsmål.


I den grad slottet svarer på spørsmål, er det via informasjonssjef Astrid "ingen kommentar" Versto (bildet, under). Ingen annen informasjonsavdeling i en norsk institusjon eller bedrift har svart med flere "ingen kommentar" enn Astrid Versto. astrid

Her kan du lese en normal samtale med slottets informasjonssjef

Og skulle de unge kongelige selv finne det for godt å meddele et budskap til folket, så har de allerede flere etablerte kanaler inn i de største redaksjonene gjennom en flokk hoffnarrer som mer enn villig selger sin journalistiske integritet i bytte mot en invitasjon til Skaugum.

Se bare det første intervjuet Mette-Marit ga til Dagbladets Hege Duckert. Under tittelen "Kronet med hell" i Magasinet stilles ikke så mye som ett kritisk spørsmål til kronprinsessen. Hele reportasjen er regelrett blottet for reflekterte observasjoner.

Derimot snakker kronprinsessen fritt og uhemmet i spaltemeter etter spaltemeter om hvor engasjert hun er, mens skribenten fra ett av Norges største trykte medier bruker sin tilmålte tid til å videreformidle hurrarop og kronprinsessens selvskryt - og ikke minst bruker journalisten spalteplassen på å fortelle hvor flott det er å få sitte i limousinen sammen med selveste Mette-Marit.

Her kan du lese hele intervjuet

Spør gjerne Mette-Marit hva hun syns om vinteren i Nordmarka, fremmede menneskers romantiske kyssing i slottsparken eller hva hun drømmer om (noe som for øvrig er en tur til Mongolia, står det å lese i Magasinet).

Men spør henne hva hun syns om den pinlige avsløringen rundt hennes rekruttering av mektige venner, så blir du avfeid med smil og latter. På samme måte du vil bli avfeid uansett hva du måtte spørre om av "ukorrekt" karakter.

Det siste skjedde senest i går, da jeg og fotograf Christian Borge Rief ble møtt med latter bak sammenbitte kronprinsessetenner da vi stilte henne direkte spørsmål om venne-avsløringene i VG. Spørsmålet falt på ingen måte i god jord. Mette-Marit endret retning på den røde løperen, mens slottets informasjonsansvarlig syntes åpenbart spørsmålet var såpass frekt, at han besvarte den ubehøvlede 51828-65oppførselen med et knuff.

Enkelte royalister har via epost meddelt meg at de syntes knuffet var en alt for mild reaksjon, samt at de oppfordrer kronprinsessen til å markere sin mening om kritiske spørsmål i fremtiden med et velrettet spark i undertegnedes underliv.

(Maria Bonnevie, bildet over, er innlemmet i det gode selskap. Foto: Scanpix)

Hvis hun følger oppfordringen, vil hun i så fall foreta ballesparket med et par Gucci-sko til den nette pris av 6.000 kroner. Betalt av skattebetalerne.

Og der er vi tilbake ved kjernen, fordi: Hvorfor skal ikke en institusjon som slottet - som fullt og helt finansieres med dine og mine skattepenger - besvare spørsmål som også er av pinlig art?

Og er det ikke betimelig at VG, Side2 og andre medier faktisk stiller spørsmålstegn ved hvordan kongehuset bygger sin fremtidige makt på en moderne grunnmur av store og innflytelsesrike medier?

Har faktisk ikke du og jeg et krav på å få vite om tilsynelatende hemmelige brorskap og meget påfallende vennskapsbånd som kan være med å påvirke både folkeopinion og konstitusjon?

Tydeligvis ikke.

Mette-Marit fortalte selv i et intervju med kvinnebladet Elle nylig at hun har lært av sin ektemann at hun "ikke trenger å svare på hypotetiske spørsmål". Problemet er bare at der i gården svarer man heller ikke på konkrete spørsmål.

I hvert fall ikke så lenge vennekretsen består av mektige hoffnarrer og kongepudler…

hege duckert
Hege Duckert sammen med sine royale venner.

SI DIN MENING UNDER. Bloggeieren forbeholder seg retten til å fjerne usakelige innlegg. Injurierende innlegg blir uten unntak politianmeldt.
06.des.2006 / 14:21:46

hitsimg