TV2Side2

Burka-prinsessen

madde-burka
Skal vi tro svenske debattanter, ønsker nordmenn å se prinsesse Madeleine i burka.

«Madde viste kløfta - igjen» skrev Side2 lørdag. Det skapte nesten diplomatisk krise mellom Sverige og Norge.
51828-70
I hvert fall hvis vi skal tro den svenske supertabloiden Expressen - som dekket Side2s omtale som toppsak både på nettet og i papiravisen.

I søndagens Expressen, som altså viet hele forsiden til saken (!), står det å lese at vi nordmenn må skjerpe oss, og at vi går til angrep på deres stakkars lille prinsesse.

Nå kan det selvsagt være at Expressens mange journalister som dekket saken, ikke forstår norsk særlig bra. Men jeg tror faktisk ikke det går på evnen - men viljen - til å forstå hva vi faktisk skrev.

For enhver som har lest Side2s artikkel, vil ha problemer med å forstå påstanden fra Expressen om at vi mobber Madde. De antyder til og med majestetsfornærmelse. Så langt gikk det, at Expressens reporter i Oslo, Ingvar Hedlund, ringte inn et flammende radioinnlegg der han hevder at nordmennene mobber Madeleine, og at vi lider av mindreverdighetskomplekser.

Og det stopper på ingen måte der. En rekke debattanter i Sverige beskylder oss for å «tvinge de vakre prinsessene i burka». Det er mulig jeg tar feil, men det er da en ganske stor forskjell på burka og nattkjole.
expressen_faksimie
Så hva er egentlig saken her? Jo, en offisiell representant for kongedømmet Sverige, prinsesse Madeleine, deltar altså under feiringen av 70-årsmarkeringen for Norges konge og dronning. Under denne feiringen velger hun å ikle seg noe som til forveksling ligner på en nattkjole fra undertøyskjeden Victoria's Secret.

Det er ikke til å komme unna: Prinsessen så rett og slett ut som hun hadde glemt å kle på seg.

Med en dyp utringning og lårkort skjørtekant var det svært lite som ble overlatt til fantasien. Jeg er slett ikke av de mest konserative, og jeg er langt fra en som mener at kvinner bør dekke seg til og skjule sine vakre og feminine former, men jeg kan jo undres over hvordan reaksjonene ville blitt hvis TV 2-redaktør Kåre Valebrokk hadde stilt til kongeintervjuet med bermudashorts og oppkneppet Hawaii-skjorte?
expressen_faksimie2
«Hva så?» tenker kanskje noen om Madde-kløften. Ja, hva så? Jo, det er rett og slett et brudd på normal etikette å enten kle seg eller oppføre seg på en måte som gjør at man stjeler oppmerksomheten fra en jubliant. Dette var ikke en bursdagsfest for en av Maddes partykompiser fra Stureplan i Stockholm, men en høyst offisiell anledning der takt og tone forventes. Takt og tone innebærer at du ikke slafser når du spiser, at du ikke raper etter champagnen, at du ikke skriker «skål», at du hilser høflig på vertskapet. Og det innebærer at du kler deg etter anledningen. Det sømmer seg ikke å komme i en nattkjole, enkelt og greit.

Første gang Expressen ringte meg i fistel lørdag morgen, mente de at artikkelen måtte være et oppkok av mannsgriseri. Det sier litt om prestasjonsnivået i den svenske avisen, ettersom vår artikkel var skrevet av og signert en kvinnelig reporter. La meg her også presisere at Expressens artikkel er gjennomsyret av feil (dessverre er det ikke plass i dette blogginnlegget til å ta for meg hver eneste Expressen-feil, det er for mange å ta fatt i).

Det som imidlertid forundrer meg, er hvilken oppstandelse denne saken har skapt. Her hjemme er den blitt registrert med et hevet øyenbryn, men hos broderfolket er det ellevilt leven.

Ved en av anledningene jeg snakket med Expressens journalist, som ville ha kommentarer til «mobbingen» av Madde, mente han det var godt at unionen mellom Norge og Sverige for lengst var oppløst. Ellers ville vi stått overfor en diplomatisk krise nå.

Så skal man tro ham, har Maddes kløft altså skapt en gigantkløft mellom Norge og Sverige.

Oppslagene i Sverige (også bredt omtalt i landets største avis, Aftonbladet) har slett ikke gått upåaktet hen hos Medel-Svensson. De flammende innleggene på avisenes debattsider tyder sitt klare språk: Svenskene mener vi nordmenn sitter med nisselua dratt langt ned over øynene.

De besvarer Side2s artikkel med å regelrett hetse vår egen Mette-Marit. Innleggene, som skandaløst nok ikke er blitt sensurert av de svenske moderatorene, er for grove til å kunne gjengis her. Men det er sterke personkarakteristikker som utvilsomt går langt over streken.

Og debatten når det ulimate lavmål når debattanten «Minoritet» drar frem sin beste norskevits: Vet ni varför norrmännen stoppar p-piller i spolarvätskan på sina bilar? Jo de har inget gummi på torkarbladen!

Akkurat.

Det som bekymrer meg minst med hele debatten, er at det svenske kongehuset (fremdeles ifølge uetterrettelige Expressen) angivelig raser mot Side2.

- Det är lågt, sier hoffets informasjonssjef til Expressen.

Nei, det eneste som er «lågt» er prinsessens utringning.

28.feb.2007 / 14:26:54

Kommentarer:
Postet av: AndyPandy

Ærlig talt. Norske menn ønsker ikke å se Madde i burka - vi ønsker å se henne i en trekant ;-)

28.feb.2007 @ 15:58:25
Postet av: rare menneskene

Hva er problemet? Hun var kledd upassende og det er ikke den norske pressens hoder som burde rulle men evt stylister i det svenske kongehuset!
Merker meg også at den svenske pressen og de som kommenterte saken på nettsidene sa at vi var misunnelige fordi Madde var den vakreste prinsessen i Norge. Kan ikke si meg enig lenger, jo hun VAR vakker en gang, men med tiden har festingen hennes satt spor. Etter min mening ser hun syk ut, og ikke frisk og flott som Märta Louise, som jeg synes er den vakreste prinsessa i Europa.

28.feb.2007 @ 16:16:42
Postet av: Skjønner ingen ting

Hallo! Madde er ung og vakker, det er ikke meningen at hun skal pakkes inn i en striesekk som ei gammel snerpe på 70 år. Følg litt med i tiden dere som skriver sånt skvip. Til og med kongehusene må være intakt med tiden. Så er det likere at vi pakker vår egen prinsesse inn i striesekken, som slett ikke er noe å vise fram verken til folk eller dyr.

28.feb.2007 @ 16:44:40
Postet av: drittlei av kløft

Det virker som uansett hvilken sak side2 skriver om så er det bilde av et par kvinnebryster (les:en diger kløft), om det handler om idrett, brystkreft, musikk o.s.v, o.s.v. Saken med Sveriges prinsesse var vell ikke noe unntak. En fin unnskylding for å få få vist frem en kløft og igjen få bruke en smakløs og lite kreativ overskrift.

28.feb.2007 @ 17:09:14
Postet av:

likevel leste du denne? hallo... det er jo faktisk interessant hvordan enkelte kongelige oppfører seg i offisielle sammenhenger - det er skattebetalernes penger vi snakker om også, og disse menneskene skal representere oss? hallo, kom igjen!

28.feb.2007 @ 17:12:30
Postet av: konstruktiv kritikk

"«Madde viste kløfta - igjen» skrev Side2 lørdag. Det skapte nesten diplomatisk krise mellom Sverige og Norge." Jassaa, gjorde artikkelen det?

Burka-hentydningen er bare patetisk. Side2 er og blir en isotop av Se&Hoer paa nett, baade i spraak og form.

- Og som nevnt overlever kun slike sider fordi folk (meg inkludert) faller for aa klikke paa bilder av pupper og lite relaterende overskrifter.

Hvis jeg var journalist ville jeg ikke vaert saerlig stolt av gjoere karriere av slike meningsloese artikler. Sorry.

28.feb.2007 @ 17:39:55
Postet av: meg

Ja, dere mobber Madde! Herregud så pietistiske og prippne dere fremstår.

28.feb.2007 @ 19:00:35
Postet av: Stian

Skjønner godt at Svenskene er overrasket over oss. Jeg synes personlig at Madde kunne vist mye mer. Jo mindre klær jo bedre. Hun er jo utrolig fin!!!

28.feb.2007 @ 21:16:16

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/index.bd?fa=tb.add&id=4504456
februar 2007
ma ti on to fr
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27
28
hitsimg